Friday, February 19, 2010

Family Getaway: Day 2

It just 4 of us who woke up for breakfast...the others still in their bed...so lazy to leave it...hehehe...aku pun dikejutkan by my sister who insisted nk g makan kat bawah...terpaksa la aku bangun, basuh muka n here we go...makan time...hehehe...emm...menu die xbape banyak choices...ada nasi lemak, mihun, baked beans, sausage, bubur, cekodok, roti etc2...lupa dah den...but i'm expecting for pancakes...kecewa sungguh...huhuhu...i'm rated the food just 3/5...nothing extraordinary...i've took mihun and sausage memula...tapi mihun was so tasteless...mmg xde rasa pape neither salty nor spicy...xde kasih sayang la chef ni masak...last2 roti jugak jadi pujaan hati aku...






Lepas makan, kite cam whore kat lobby hotel jap...




Kenyang perut senang hati...lalalalala...naik atas nina sambung tido balik...xdpt tido semlm katanye coz ibu ngan ayah snoring...tu la...yong ajak tido kat bilik yong tak nak...tgk adik...bukan main lena lagi tido kat bilik yong...hehehe...around 11am its time for us to pack our stuff...we're checking out as we're attending a wedding here...



After checking out, lepak lobby jap...cam biasa la kan...sesi photography...hehehe...




my family



Do we look like friends? hehe

at pengantin's house





Johorian nyer style kenduri were like Terengganu...kenduri kawin dari pagi sampai petang...sometimes sampai malam pun ada...yang baiknye guest xkan bersesak2 kat dalam khemah tu la kan...tapi yg penatnye nak layan guest sampai malam la...i can imagine how tiring a kenduri kawin was...seminggu pun tak hilang lagi taw...the food was ok...i think diorg masak sendiri ni...sedap lauk2nye...siap dengan dessert lagi...ada kuih lapis, agar2, kerepek2, cendol bagai...we reached there around 1pm...igt cam ngam2 la sampai kan...takde la nk tunggu pengatin lama2 nk bersanding coz kat kl selalunye pengantin akan bersanding around 1.30pm camtu...tengok2 diorg bersanding kul 2.30pm...korg bayangkan betapa lamanye ktorg tunggu kat situ...nak ajak balik xsampai hati...ibu beria2 nak tengok pengantin bersanding...dh jauh2 datang katanya...so nak tak nak, terpaksa la ktorg turutkan...

the green singgahsana

ibu with the bride


another meal for us while waiting

finally, they were here

I've never seen how the "adat Tol" was held...ari tu masa g kawin fifi xsmpt nak tgk...memula diorg berkumpul kat depan arch, waited for the groom to arrive and gave them angpaw...i thought just sorg berdua jer wat roadblock...rupa2nya segerombolan...mak aii...



Done with road block no 1, ada pulak road block no 2 kat depan pintu nak masuk umah...this time by the ladies pulak...berebut jugak kat sini diorg nak dapatkan ang paw...




Dah lepas wih the ladies, ada lagi halangan...this time from the kids pulak...aku dah rasa macam ari raya pulak with this ang pow giving...(gambar kids aku xsmpt nak amik...org dah bersesak kat dalam tu)...last road block is from the pengapit perempuan itself...aku dgr yg ni kena bagi lebih sket...berapa banyak lebih tu aku xsure la pulak kan...kalu tak, abe tak dapat la nak mentap wajah jelita pengantin perempuan...huhuhu...


Finished with all the tolls finally the groom can see his brides...fuuhhh...banyaknye ang pow yang nak dikeluarkan...gerun jugak aku tengok...but such an unique adat...just Johor jer yang ada adat camni (so far yang aku taw la)...

the groom handling the flowers to the bride





....selamat pengantin baru to cik siti and her husband (i cant remember his name)...semoga berkekalan hingga ke anak cucu...u both looked stunning that day...(teringat my time being raja sehari...bestnye)...hehehe....

1 comment:

  1. wah!!!
    sye bangga jd org batu pahat

    ReplyDelete